Άτιτλο

Λάδι σε καμβά επικολλημένο σε ξύλο 120 χ 105 εκ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΣ

Τα πρώτα μαθήματα στη ζωγραφική τα πήρε στην Καλαμάτα από τον Παναγιώτη Λαζαρή ζωγράφο και αγιογράφο. Στη συνέχεια άρχισε να μαθητεύει κοντά στον Νίκο Παντεσφίλη και να σπουδάζει σχέδιο στο εργαστήρι του Σαραφιάνου. Το 1969 παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ, παράλληλα έκανε σκηνογραφικά εφέ στις ταινίες του Τίμη Δαδήρα και από το 1970 ασχολήθηκε, με τις γιγαντοαφίσες του κινηματογράφου, με τον Στέφανο Αρμαλιώτη.

Κύριο έργο του μπορεί να μπορεί να θεωρηθεί η αγιογράφηση εκκλησιών, στο ρεύμα της Βενετοκρητικής Σχολής, όπως αυτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαία Ολυμπία, της Φανερωμένης  στον Αγ. Διονύσιο της Ζακύνθου, της Αγ. Μαύρας Ζακύνθου και του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας της πόλεως των Πατρών.

Έχει φιλοτεχνήσει τα σχέδια και τα εξώφυλλα ποιητικών συλλογών του Γιάννη Νικολόπουλου, του Διονύση Φλεμοτόμου, καθώς  και του βιβλίου ‘’Το χρονικό μιας ολοκληρωτικής καταστροφής’’ του Νιόνιου Μελίτα.

Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από το Πολεμικό Ναυτικό (1977), από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (1980) και από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Του έχουν απονεμηθεί  δίπλωμα της Πανελλήνιας Εταιρείας Πολιτισμού και τεχνών (1978) καθώς και από το Φιλολογικό Σύλλογο ‘’Παρνασσός’’ το βραβείο της Κρητικοδυτικής  Εκκλησιαστικής Ζωγραφικής (1987).Επίσης του έχει απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου.

Είναι μόνιμο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 20 ομαδικές. Τα έργα του υπάρχουν σε πόλεις πολλών κρατών σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.