Χωρίς τίτλο 2021

Σινική μελάνη σε χαρτί 42 χ 30 εκ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

   Η Φωτεινή Καλλέργη γεννήθηκε στην Αθήνα (1976) και μεγάλωσε στην Νέα Σμύρνη. Είναι εικαστικός, μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος, και εργάζεται μέχρι σήμερα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων στην δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε για τέσσερα χρόνια (1994-1998) την τέχνη και τεχνική της τοιχογραφίας, του φρέσκο, της αγιογραφίας, της φορητής εικόνας, του ελευθέρου σχεδίου και της αρχιτεκτονικής με καθηγητές τους Εδουάρδο Σακαγιάν (ζωγράφο), Τάσο Μισούρα (ζωγράφο), Μίλτο Τσομίδη (γλύπτη), Χρήστο Λιόνδα (αγιογράφο), Κώστα Μαρκόπουλο (αγιογράφο-ζωγράφο) και Ιωάννη Καρατζόγλου στην Σχολή σχεδίου και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά όπου αποφοίτησε με άριστα.

   Το 2007 μετά από εξετάσεις εισήχθη στο Εικαστικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε από τον τομέα ζωγραφικής του Α΄ Εργαστηρίου ζωγραφικής με άριστα τόσο στα έτη όσο και στην διπλωματική της εργασία το 2012, ενώ από το ίδιο πανεπιστήμιο διαθέτει και τον πρώτο της μεταπτυχιακό τίτλο(intergraded master).

    Με υποτροφία του ΙΚΥ(ίδρυμα κρατικών υποτροφιών) και την κατάταξη της στις πρώτες θέσεις με βάση τα μόριά της, ως πρώτη της επιλογή είχε την Ισπανία και την Σχολή καλών τεχνών του Μπιλμπάο Universidad des Bellas Artes. Εκεί για ένα ακαδημαϊκό έτος παρακολούθησε διπλά εργαστήρια στο κομιξ(comics) και το Animation (Art Animation) με ασκήσεις αντιγραφής προτύπων αλλά και ασκήσεις βασισμένες σε παραδόσεις ανα τον κόσμο στο Animation και την ψυχολογία των παιδιών. Παράλληλα έγινε δεκτή στο εργαστήριο του υπερεαλιστή καθηγητή Χοσε Μαρι Λαθκάνο, καθώς και στο εργαστήριο γλυπτικής του καθηγητή Αντόνιο Γκαρμπάγιο..

  Συμμετείχε σε εκθέσεις όπως η Μπιενάλε των φοιτητών που έγινε μετά από επιλογή έργων στο Μετρό στο Σύνταγμα με ένα χαρακτικό το οποίο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή συλλέκτη. Αργότερα συμμετέχει με εγκατάσταση της στο Μουσείο Σμύρνης και Νεας Σμύρνης σε ομαδική έκθεση, η οποία έγινε αφορμή για μια περφόρμανς που έτρεξε ο σύζυγος της με τον ηθοποιό, συγγραφέα και καλλιτέχνη Γεώργιο Κακή Κωνσταντινάτο.

   Για το έργο της έχει λάβει και άλλες υποτροφίες όπως αυτή από το ίδρυμα Καπετανάκη..

   Το έτος 2016 έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό της αρχιτεκτονικής σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου της συντήρησης έργων τέχνης και μηχανισμών, ενώ παράλληλα ήδη εργάζεται για τρία χρόνια στα πολιτιστικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης.

     Το έτος 2019 μετά από κατατακτήριες εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας περνά πρώτη για δεύτερο πτυχίο στο αγαπημένο της τμήμα την χαρακτική.

     Μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις παιδιών στον ιδιωτικό τομέα, συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις με ζωγραφικά της έργα, χαρακτικά και εγκαταστάσεις με βάση την γλυπτική  και τα έργα της έχουν βρεθεί σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.