Επί της αλός σημαίνει: επάνω στη θάλασσα

Ο σύλλογος Επιταλίου «Επί της αλός» ιδρύθηκε το 2019 από μια ομάδα νέων με κύριο σκοπό την προσπάθεια της πολιτιστικής αναβάθμισης του τόπου μας. Το Επιτάλιο, όπως οι περισσότερες απομακρυσμένες -από τα μεγάλα αστικά κέντρα- περιοχές της χώρας μας, δεν χαίρουν ανάλογης αντιμετώπισης όσον αφορά ζητήματα πολιτισμού. Το γεγονός αυτό μαζί  με τα γνωστά προβλήματα της υπαίθρου συμβάλλει στην ερημοποίηση του τόπου.

Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία του συλλόγου Επιταλίου «Επί της αλός» με κύριο σκοπό την ανάσχεση της καθοδικής πορείας του τόπου μας, την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της συλλογικής μνήμης. 

Το Επιτάλιο έχει πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο και ιστορική κληρονομιά, που ανάγεται στους Ομηρικούς χρόνους. Υπήρξε η γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών. Εδώ γεννήθηκε ο Τάκης Σινόπουλος ο ποιητής-συγγραφέας (1917), ο Τζίμης Παπανικολόπουλος (1933) και ο Κώστας Επιταλιώτης. Από το Επιτάλιο έλκει την καταγωγή του ο Σωκράτης Σκαρτσής (1936) με μεγάλο συγγραφικό έργο και ο γνωστός σύγχρονος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος.

Από τους νεότερους συνεχιστές της πολιτιστικής παράδοσης του Επιταλίου είναι ο Δημήτρης Χίλιος, ο οποίος έχει συγγράψει πολλά διηγήματα και χρονογραφήματα, που έχουν εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Συγγραφικό έργο επίσης έχουν παρουσιάσει ο Αθανάσιος Μακρυδημήτρης, η Σοφία Κοκκίνου, ο Παύλος Πουλόπουλος, ο Χρήστος Πλέσσας και ο Βασίλης Τσαγκρής.

Παράλληλα ο σύλλογος «Επί της Αλός» αποσκοπεί στο να φέρει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Επιταλίου σε επαφή με όλο το φάσμα των σύγχρονων πολιτιστικών ρευμάτων, της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών στο σύνολό τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το φεστιβάλ Επιταλίου.

Δεν παύει όμως να είναι κύριο μέλημα του συλλόγου η σύσφιξη των σχέσεων και η δημιουργία δεσμών μεταξύ των μελών της τοπικής κοινότητας, που θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για τη συνέχιση όλων εκείνων των δραστηριοτήτων που συγκροτούν μια κοινωνία.


Το λογότυπό μας δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Σπήλιο.
Είναι εμπνευσμένο από τα χρώματα του ήλιου, της θάλασσας
και του ουρανού που πλημμυρίζουν τον τόπο μας!

Έδρα μας είναι το "αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου". Ένα ιστορικό, διατηρητέο κτίριο,
το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Επιταλίου.