Μελάνι σε καμβά
70 χ 100 εκ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΤΤΑΣ
Ο Αθανάσιος Ράττας έχει γεννηθεί στην Αθήνα (1976) και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία, το Λουτράκι και την Αθήνα. Είναι εικαστικός, διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης των νέων, διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, διοίκησης πολιτισμικών μονάδων και ερευνητής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα φιλοσοφίας και παιδαγωγικής με θέμα την φιλοσοφία στην τέχνη και την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην ζωή μας. Σε μικρή ηλικία άρχισε να ζωγαφίζει με τρόπο που κινούσε το ενδιαφέρον φίλων και συγγενών. Θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό γιατί από μαθητής δημοτικού στον Πυργο Ηλείας βρισκόταν συχνά στο μουσείο της Ολυμπίας μπροστά στα εκθέματά του και η παρουσία συγκενούς του ως υπαλλήλου εκεί του έδωσε την δυνατότητα να κάθεται με τις ώρες και να σχεδιάζει τις κλασικές αρχαιότητες με κάρβουνο. Αυτό κουβαλούσε ως “ταυτότητα” σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη και αν βρέθηκε. Μετά το γυμνάσιο στον Πύργο έδωσε εξετάσεις στην Ριζάρειο Σχολή στην Αθήνα και από εκεί στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου όπου τελείωσε, με μαθήματα τα οποία είχαν έμφαση σε θεολογικά ζητήματα, αγιονομοταξίας και βυζαντινής μουσικής με τον καθηγητή Φώτη Κετσεντζή(αργότερα καθηγητή στην θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού Αμερικής) και τέλος αγιογραφίας. Στην συνέχεια και ενώ πέρασε στην θεολογική σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου δεν συνέχισε και έδωσε εξετάσεις σχεδίου και πέρασε στην ιδιωτική σχολή ελευθέρου σχεδίου και αγιογραφίας της Μητρόπολης Πειραιά όπου σπούδασε την τέχνη και τεχνική της τοιχογραφίας, του φρέσκο, της αγιογραφίας, της φορητής εικόνας, του ελευθέρου σχεδίου και της αρχιτεκτονικής με καθηγητές τους Ιωάννη Κονταράτο (ζωγράφο), Τάσο Μισούρα (ζωγράφο), Μίλτο Τσομίδη (γλύπτη), Χρήστο και Νικόλαο Λιόνδα (αγιογράφους), Κώστα Μαρκόπουλο (αγιογράφο-ζωγράφο), Γεώργιο Μποζά (αγιογράφο) και Ιωάννη Καρατζόγλου. Διέκοψε για την στρατιωτική του θητεία που υπηρέτησε ως αξιωματικός και επέστρεψε μετά από αυτήν για να τελειώσει την σχολή του που αποφοίτησε με άριστα το 2000.
Παράλληλα και πριν ακόμα τελειώσει την σχολή του ως αριστούχος φοιτητής δούλεψε από το 1998 με τον διευθυντή της σχολής Κώστα Μαρκόπουλο στην απευθείας αγιογράφιση των ναών του Πειραιά Άγιο Νείλο, Ρόδον το Αμάραντον και Αγίου Διονυσίου, ενώ στην συνέχεια σε συνεργασία (2000-2005) με τον υποδιευθυντή της σχολής σε ναούς του Πειραιά, της Νίκαιας και της Αίγινας όπως Αγία Όλγα, Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση Σωτήρος και στην Πέρδικα Αίγινας. Από το 2000 επί διοικήσεως του αείμνηστου πατριάρχου κκ. Ειρηναίου, με την σύζηγό του ξεκίνησε την αγιογράφιση με το συνεργείο το οποίο δημιούργησε μαζί της στα Ιεροσόλημα για 12 χρόνια με έμφαση κυρίως την αποκατάσταση τοιχογραφιών και περισσότερο την δημιουργία νέων στο προσκύνημα των Ποιμένων του ορθόδοξου χωριού των αράβων της περιοχής Beit Sahour μετά την Βηθλεέμ.
Το 2004 γίνεται δεκτός στο τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών από το οποίο αποφοίτησε το 2010 και σπούδασε ευρωπαϊκή ιστορία, ιστορία των επαναστάσεων στην Ευρώπη, φιλοσοφία, ανθρωπογεωγραφία, ιστορία των επιστημών, πολιτικές ιδεολογίες και ιστορία της τέχνης. Στην συνέχεια το 2012 έδωσε γραπτές εξετάσεις στο τμήμα διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού όπου πέρασε πρώτος και δυο χρόνια μετά τελείωσε με άριστα, του οποίου η διπλωματική είχε θέμα το Διεθνισμό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παράλληλα έγινε δεκτός και σε δεύτερο μεταπτυχιακό (2013) στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ, ενώ παράλληλα ως πρόεδρος των φοιτητών του πρώτου μεταπτυχιακού στο πανεπιστήμιο Μακεδονία συμμετέχει σε πολλά συνέδρια για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση-ασφάλεια, Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας όπως και αυτά της Διοίκησης Έργου και θεμάτων εκπαίδευσης των νέων. Ασχολείται το ίδιο διάστημα στα πλαίσια των μαθημάτων του μεταπτυχιακού με προγράμματα χρήσης δεδομένων όπως το SPSS στις κοινωνικές Έρευνες, μια εξ αυτών έφερε σε πέρας μέσα από ερωτηματολόγια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και με μελέτες περίπτωσης εταιρειών, και αναπτυξιακά προγράμματα εταιρειών μέσα από ΕΣΠΑ, όπως και με start up.
Το 2016-2017 προτάθηκε από τον πρώην πρύτανη και κοσμήτωρα του πανεπιστημίου Μακεδονία αείμνηστο κ.Ηλία Κουσκουβέλη, όπως και από ακόμα τρεις καθηγητές του στο τμήμα Διεθνών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, ως υποψήφιος Διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα φιλοσοφίας και παιδαγωγικής όπου έγινε δεκτός.
Το 2017 έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για το τμήμα χαρακτικής και έγινε δεκτός, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα στο τέταρτο έτος, στο οποίο τμήμα υπέβαλε αίτηση προσωρινής διακοπής σπουδών για λόγους υγείας μέχρι σήμερα. Με την είσοδο του στην ΑΣΚΤ έγινε δεκτός στην επιτροπή αξιολόγησης και παρουσίασης της σχέσης και του έργου καλλιτεχνών στο χώρο τους και στην Γκαλερί συνεργασίας τους στα πλαίσια του “Art Athina” βάση του οποίου αξιολογήθηκε το σύνολο των στοιχείων ως πρωτογενές υλικό για μελλοντικές δράσεις. Το ίδιο διάστημα και εξ αιτίας της εμπειρίας του έγινε δεκτός και σε δεύτερο πρόγραμμα μέσα από την συνεργασία της ΑΣΚΤ με τα ψυχιατρεία “Εδρα” στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με θέμα την θεραπεία μέσα από την τέχνη, όπου κάθε υποψήφιος σε συνεργασία με έναν συμφοιτητή είχε την υποχρέωση μετά από διαλεξείς και επαφή με τους “ενοίκους” να βάλει μια άσκηση σε αυτούς και να κρίνει τα αποτελέσματα.
Το 2019 στα πλαίσια των σπουδών του στην ΑΣΚΤ παράλληλα παρακολουθεί στο τμήμα γραφικών τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το μάθημα του γραμματοσήμου με την καθηγήτρια Δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου (ζωγράφος, χαράκτρια) και μέσα από αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό των ΕΛΤΑ(ελληνικά ταχυδρομεία)για την εκπροσώπηση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αλλά και στην ομαδική έκθεση “NOTOS 2021” στο Ζάππειο Μέγαρο, τον Νοέμβρη του 2021 από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία(ΕΦΟ) στην ευκαιρία και προσπάθεια να αναδείξης της δουλειάς του μέσα σε ένα υψηλότατου επιπέδου φιλοτελικό περιβάλλον, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δέχτηκε τα συγχαρητήρια για την ενεργή συμμετοχή της όχι μόνο στην έκθεση, αλλά και για την βαρύτητα που έδωσε στο συγκεκριμένο τομέα της Τέχνης. Το ίδιο έτος στο Μουσείο Σμύρνης και Νεας Σμύρνης στην ομαδική έκθεση με τίτλο “Νόστιμον Ήμαρ” έχει την ιδέα και σκηνοθετεί μια περφόρμανς βασισμένος στην εμπειρία την οποία είχε αποκτήσει κοντά στον συγγραφέα, σκηνοθέτη και κριτικό θεάτρου αείμνηστο Νέστωρα Μάτσα (με τον οποίο για αρκετά χρόνια έγραψε σχετικά με ένα σύνολο παραστάσεων και συνεντέυξεων στα θέατρα της Αθήνας) αλλά και την σημαντική συμβολή του φίλου του ηθοποιού, συγγραφέα και καλλιτέχνη Γεώργιο Κακή Κωνσταντινάτο, ο οποίος ήταν και ο βασικός ήρωας που την έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία και αφορμή την εγκατάσταση της Φωτεινής Καλλέργη και συζύγου του.
Μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις παιδιών και εφήβων στα πλαίσια των εκθέσεων των τμημάτων ΚΔΑΠ του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης όπου δίδαξε με την συζυγό του για τρία χρόνια, όπως και μιας περφόρμανς στο τμήμα του Νέου Ρυσσίου με αφορμή τα έργα των παιδιών ως ζωντανές μορφές αναμεσά μας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω έχει εργασθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως συνεργάτης στην αγιογράφιση ναών, είτε δικών του ναών στα Ιεροσόλυμα ή διακόσμησης καταστημάτων.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μικτές τεχνικές με αφετηρία την χαρακτική και σουρεαλιστικά-ονειροποιητικά στοιχεία, καθώς και συμβολικές αναφορές με βάση την εσωτερικότητά του ανθρώπου και την μετάβαση του σε ονειρικούς εννοιολογικούς κόσμους. Έργα του κυρίως φορητές εικόνες και τοιχογραφίες βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στα Ιεροσόλυμα, καθώς και σχέδια του όπως και ζωγραφική σε εστιατόρια στο Κολωνάκι και μπάρ τα οποία έχει διακοσμήσει με την συζυγό του. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην χαρακτική με έμφαση το μέταλλο, την λιθογραφία μέσα από το μέταλλο, την ξυλογραφία(όρθιο και πλάγιο ξύλο), το πλέξιγκλας και την μονοτυπία με μικτή τεχνική. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η επιρροές των νέων μέσων και της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη και την ζωή του ανθρώπου αλλά και την σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τα συναισθήματα ως τρόπου διαμόρωσης της κοινωνίας που θα ζήσει ελέυθερος. Παράλληλα σκοπός του είναι ως συνέχεια και της πιο πάνω εμπειρίας του στα ψυχιατρεία Εδρα να συνεχίσει την μελέτη του σε προγράμματα που αφορούν πιο “βαριά” περιστατικά ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα (διπολικού χαρακτήρα) σε ιδρύματα της χώρας και την ανάδειξη του ψυχισμού τους μέσα από την ζωγραφική έκφραση. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ισπανικά, ενώ μαθαίνει Εβραϊκά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΤΤΑΣ
email: [email protected]
Facebook: Athanasios Rattas
LinkedIn: Thanos Rattas
Twitter: @ThanosRattas